Deň ako stvorený na teplú polievočku :)
Stalo sa Vám už, že ste si len tak do ruky zobrali rajčinu, potom ďalšiu a ďalšiu, a s chuťou ste si na nich pochutnávali? Mne veru áno, a nie len raz! :)
Už keď som bola malá, začali sme ich pestovať doma. Doteraz je tomu tak a teraz je obdobie kedy pekne dozrievajú. Ich vôňa, chuť a farba sa nedajú porovnať s kupovanými v obchodoch. Ešte teraz mi vonia od nich chladnička :)
Rajčiny sú excelentným zdrojom vitamínu C, obsahujú aj vitamín A a B-komplex, ale aj draslík a fosfor. Sú mimoriadne bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny. Najzdravšie sú po tepelnej úprave.
Ak sa na rajčiny pozrieme z botanického hľadiska, jedná sa o ovocie. Technicky sú to však bobuľoviny, ktoré oficiálne zaraďujeme medzi zeleninu.
Na prípravuje veľmi chutnej polievky potrebujeme:
- 1 kg paradajok
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 veľkú cibuľu
- oregáno
- bazalka
- olivový olej
- 1 PL trstinového cukru
- soľ, korenie
- tvrdý syr
Rajčiny nakrájame na kocky a uložíme na plech na ktorý si pripravíme papier na pečenie. K rajčinám pridáme na plátky nakrájaný cesnak a cibuľu. Posypeme sušeným oregánom, korením a polejeme olivovým olejom. Cele to premiešame a dáme zapiecť do rúry na 25-30min. pri teplote 200st.
Opečenú zeleninu pridáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor a premiešame. Varíme cca 7-10min., ku koncu pridáme soľ a listy bazalky.
Nakoniec použijeme ponorný mixér a vymixujeme na polievku (nemusí byť úplne hladká).
Podávame s nastrúhaným tvrdým syrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára