Dostala som chuť na zmenu!
Vyskúšali ste už niekedy mlieko z maku, alebo nejakú inú alternatívu?
Môj prvý pokus bol makové mlieko :) v budúcnosti sa chystám urobiť aj mandľové, recept ten istý ;)
Prečo som sa rozhodla pre alternatívu mlieka?
Makové, orechové, kokosové a mnohé iné alternatívy kravského mlieka sú významními zdrojmi minerálov a vitamínov, vlákiny, bielkovín a na rozdiel od kravského (alebo iného živočíšneho mlieka) nezaťažujú tráviaci systém.
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (12x viac ako mlieko kravské).
Potrebujeme:
- 100g maku (celého)
- 800ml vody
Postup: ak si chceme pripraviť makové mlieko, potrebujeme na to aj dostatok času.
Na noc dáme mak namočiť do vody a občas premiešame (nemusíte si kvôli tomu dávať budík v noci, stačí pred spaním a potom ráno:) )
Nezľaknite sa, keď uvidíte žltkastú vodu (to sú látky-tuky, ktoré sa vypustili z maku). Mak aj s vodou prelejeme do mixéra a mixujeme na plných otáčkach, až kým nezačne mať mliečnu podobu.
Je to zaujímavé sledovať, ako sa z vody a maku tvorí "biele" mlieko.
Môžete ho dosladiť agave alebo medom.
Následne ho precedíme, použíjeme gazu, alebo husté sitko. Mak, ktorý nám ostal vystískame. Nevyhadzujte ho, použite ho na guľky :)
Na guľky potrebujeme:
- zvyšný mak z mlieka
- amareto (podľa potreby)
- strúhaný kokos
- ľanové semienka (podľa potreby)
Do maku pridáme semienka, amareto a vypracujeme guľky, ktoré obalíme v kokose.
Na toto som si už dlho nespomenul :-) Super.
OdpovedaťOdstrániť