štvrtok 20. februára 2014

Avocado Pasta

Avokádo

Vedeli ste, že avokádo je v skutočnosti ovocím? 

    Vynikajúca potravina bohatá na tuky. Tieto tuky sú však prevažne mononenasýtené, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Avokádo obsahuje aj luteín (prírodný antioxidant), ktorý pomáha udržiavať zdravie očí a pokožky. 

Dozreté avokádo by malo byť trošku tvrdé, ale aj mäkké. Nemalo by mať žiadne priehlbiny, fľaky. Nedá sa presne povedať ani to, akú by malo mať farbu. V obchodoch je možné kúpiť zelené, ale aj čierne - závisí od odrody a podmienok skladovania. Ak nechcete avokádo hneď konzumovať, mali by ste si kúpiť tvrdší plod. Ja si kupujem vždy veľmi tvrdý a po 2-3 dňoch ho môžem konzumovať. Väčšinou ho mám odložené v kuchyni, aby sa proces urýchlil. (Ak sa proces veľmi rýchlo urýchlil, tak ho môžeme odložiť do chladničky). 

Keď sa už raz pustíme do avokádo, nemali by sme jednotlivé kúsky odkladať. Avokádo rýchlo mení farbu a chuť. Na istý čas tomu môže zabrániť pokvapkaniu citrónovou, alebo limetkovou šťavou (zabránime tak oxidácii).

    Avokádo je potravina, z ktorej môžete urobiť rôzne varianty, slané alebo aj sladké (onedlho bude recept aj na sladkú variantu :) ). Najradšej obľubujem avokádo v slanej verzíí, ako pomazánku alebo aj s cestovinami. 

Pre dve osoby potrebujeme
  • 2 avokáda (najlepšie sú vyzreté, aby sa lepšie s nimi pracovalo, ale aj kvôli lepšej chuti)
  • šťava z 1 citróna
  • špagety (celozrnné)
  • cherry rajčiny (cca 7-10)
  • bazalka (listy cca 10)
  • parmezán (na posypanie) 
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1PL olivového oleja 
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup: Ako prvé si dáme variť špagety, a popri tom si pripravíme avokádo. Vnútro avokáda vyberieme lyžičkou a dáme si ho do nádoby. 
K avokádu pridáme  jemne natrhané listy bazalky (cca 6-7), olivový olej, šťavu z citróna, korenie a pretlačený strúčik cesnaku. Keď tam máme všetky ingrediencie, pomocou ponorného mixéra všetko vymiešame až na "kašu". (Rovnaký postup sa dá využiť ako nátierka na hrianky, určite odporúčam! :) 

Keď sa nám uvaria špagety, precedíme ich a pridáme k ním avokádo. Spolu všetko zmiešame a na koniec ozdobíme cherry rajčinami, posypeme syrom a môžeme pridať aj zvyšné listy bazalky. 

Obed je hotový. Dobrú chuť! ;)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára