Na mrkve je výborné to, že sa dá jesť surová aj varená. Na rozdiel od iných druhov zeleniny, preferuje sa varená forma.
Jeden z mojich obľúbených receptov je mrkvová polievka. Hlavne v zime dobre zahreje a zasýti.
Potrebujeme:
- 4-5 mrkvy
- 1 väčší zemiak
- 1 menšiu cibuľu
- olivový olej
- majoránku
- korenie, soľ
- zeleninový bujón (nemusí byť, ak ju dostatočne ochutíte)
- 0,7l vody
- tekvicové semiačka
Postup: Mrkvu a zemiak očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame, pridáme do hrnca olivový olej a popražíme cibuľku. Po chvíli tam pridáme nakrájanú mrkvu a zemiak a opekáme (cca 3min).
Pridáme vodu (nie veľa, chceme, aby bola polievka hustá). Dochutíme koreninami, soľou a necháme cca 20min. variť, kým nezmäknú suroviny.
Keď sú mrkva a zemiak mäkké, odstavíme, a potom polievku do hladka rozmixujeme. Naložíme do misky a posypeme tekvicovými semiačkami.
Dobrú chuť! :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára