sobota 22. februára 2014

Mrkvová polievka

    Mrkva patrí medzi moju obľúbenú a najčastejšie používanú zeleninu. Je významným zdrojom minerálov a stopových prvkov. Obsahuje magnézium, vápnik a železo potrebné pre každý deň. Pravidelná konzumácia pomáha očiam, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie.
Na mrkve je výborné to, že sa dá jesť surová aj varená. Na rozdiel od iných druhov zeleniny, preferuje sa varená forma.

Jeden z mojich obľúbených receptov je mrkvová polievka. Hlavne v zime dobre zahreje a zasýti.

Potrebujeme:
  • 4-5 mrkvy
  • 1 väčší zemiak
  • 1 menšiu cibuľu
  • olivový olej
  • majoránku
  • korenie, soľ
  • zeleninový bujón (nemusí byť, ak ju dostatočne ochutíte)
  • 0,7l vody
  • tekvicové semiačka 
Postup: Mrkvu a zemiak očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame, pridáme do hrnca olivový olej a popražíme cibuľku. Po chvíli tam pridáme nakrájanú mrkvu a zemiak a opekáme (cca 3min).




















Pridáme vodu (nie veľa, chceme, aby bola polievka hustá). Dochutíme koreninami, soľou a necháme cca 20min. variť, kým nezmäknú suroviny.
Keď sú mrkva a zemiak mäkké, odstavíme, a potom polievku do hladka rozmixujeme. Naložíme do misky a posypeme tekvicovými semiačkami.

Dobrú chuť! :)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára