V mnohých tradíciách považujú cviklu za vynikajúce pečeňové tonikum a čistič krvi. Cvikla je zaslúžene jednou z hlavných súčastí zmiešaných štiav - bojovník proti rakovine.
Obsahuje aj draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca. Môžeme ju pripravovať varením, pečením alebo dusením, prípadne nakrájanú v surovom stave. Dokonca, listy majú väčšiu nutričnú hodnotu ako buľvy. Je to najmä pre vysoký obsah vápnika, železa, vitamínou A a C.
Ak si chcete pripraviť čerstvú šťavu, odporúča sa kombinovať ju s mrkvou, či jablkami, špenátom a zázvorom, kvôli jej silnej chuti.
V dnešnom príspevku som si pripravila cviklovú polievku. Nevyrovná sa čerstvej, nakrájanej v šalaté, ale je to ďalšia varianta ako si oživiť svoj jedálniček :)
4-5ks cvikle
1 mrkva
1 petržlen
1 cibuľa
olivový olej
bazalka /bylinky
muškátový oriešok
šťava z citróna
Cibuľu si najemno nakrájame, opražime na oliv.oleji. Pridáme nastrúhanú cviklu, nakrájanú mrkvu a petržlen. Dusíme cca 5min. Potom zalejeme vodou, resp. zeleninovým vývarom.
Varíme 20min a následne celú polievočku rozmixujeme do jemna. Na záver pridáme bylinky (buď sušené, alebo čerstvé, rozdrvené v mažiari).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára