streda 26. marca 2014

Chutnas špargľa

Podľa čínskych tradícií si liečitelia najlepšie korene špargle uchovávajú pre svoje rodiny a pre svojich priateľov, pretože veria, že posilnia pocity súcitu a lásky.
Špargľa má dve časti - hrubý koreň a útlu stopku. Koreň je často považovaný aj za pomocníka pri navodzovaní pokoja, je dobrý na pamäť a pokojného ducha, čo sa nám v dnešnej dobe veľmi zíde :)

Ako väčšina druhov ovocia a zeleniny má špargľa priaznivý pomer draslíka a sodíka. Okrem toho má vysoký obsah vitamínu K, nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi a pevnosť kostí.
Šálka varenej špargle dodá telu 3,6g vlákniny, a to všetko pri nízkom obsahu kalórií - 40.

Ako kupovať? 

Čím je tenšia, tým je jemnejšia a samozrejme aj chutnejšia. Ak stisnete spodný koniec a vytečie vám z toho šťava, je čerstvá. Keď sa pustite do varenia, je dôležité aby ste ju očistili, okrem hlavičky. Môžete použiť škrabku na zemiaky a čistíte zhora nadol. Asi 1cm od konca odrežeme (ten najdrevnatejší).


Na prípravu chutnej špargle potrebujeme:

  • 5-6 kúskov špargle
  • 1 cuketu
  • 1 mozzarellu
  • šunka 2-3 plátky
  • soľ, korenie 
Špargľu očistíme a na 1min varíme vo vriacej vode. Dáme ju na plech a previažeme šunkou (môžeme aj 2 a viac dokopy). Na pripravenú špargľu poukladáme nakrájanú mozzarellu a nakoniec, na rezančeky nastrúhanú cuketu.
Všetko dosolíme a dokoreníme podľa potreby a dáme piecť. Pečieme približne 15min na 180st.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára