Špargľa má dve časti - hrubý koreň a útlu stopku. Koreň je často považovaný aj za pomocníka pri navodzovaní pokoja, je dobrý na pamäť a pokojného ducha, čo sa nám v dnešnej dobe veľmi zíde :)
Ako väčšina druhov ovocia a zeleniny má špargľa priaznivý pomer draslíka a sodíka. Okrem toho má vysoký obsah vitamínu K, nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi a pevnosť kostí.
Šálka varenej špargle dodá telu 3,6g vlákniny, a to všetko pri nízkom obsahu kalórií - 40.
Ako kupovať?
Čím je tenšia, tým je jemnejšia a samozrejme aj chutnejšia. Ak stisnete spodný koniec a vytečie vám z toho šťava, je čerstvá. Keď sa pustite do varenia, je dôležité aby ste ju očistili, okrem hlavičky. Môžete použiť škrabku na zemiaky a čistíte zhora nadol. Asi 1cm od konca odrežeme (ten najdrevnatejší).Na prípravu chutnej špargle potrebujeme:
- 5-6 kúskov špargle
- 1 cuketu
- 1 mozzarellu
- šunka 2-3 plátky
- soľ, korenie
Všetko dosolíme a dokoreníme podľa potreby a dáme piecť. Pečieme približne 15min na 180st.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára