Včerajšia krásna nedeľa bola ako stvorená na jarnú prechádzku z ktorej som si priniesla medvedí cesnak. Príroda sa prebúdza a dáva nám tieto zdraviu prospešné bylinky, bola by veľká škoda to nevyužiť.
Chuťovo pripomína pažítku s jemným nádychom cesnaku.
Rastie len dva mesiace v roku, najčastejšie od apríla, ale vidíme aké je vonku počasie :) takže cesnak rastie už teraz v plnom prúde.
V čom je jeho sila?
Táto nenápadná rastlinka má svoje liečivé sily. Je výborný pri regulácií vysokého cholesterolu a krvného tlaku, prečisťuje našu krv a tým aj celý organizmus.
Užíva sa najmä ako posilňovač imunity a slúži ako nepriateľ baktérií :)
Používať ho môžete tak, že si z neho urobíte pomazánky, pesto alebo si ho nakrájate na chlebík. Vo všetkých variantoch je zdraviu len a len prospešný a má výbornú chuť!
Keď som zazrela spomedzi stromov a rôznych konárov cesnak, veľmi som sa potešila :) krásne miestečko posiaté množstvom medvedieho cesnaku :) veselo som sa pustila do zbierania a ponáhľala sa domov, aby som rýchlo z neho niečo urobila. Ako prvé prišlo na rad PESTO :)
Pesto je využiteľné na rôzne spôsoby, ako nátierka na chlebík, alebo ako "omáčka" do cestovín. Je veľmi rýchle a ľahké, len musíte mať po ruke:
- 4 šálky medvedieho cesnaku
- 1 šálku orechov (píniové/ vlašské)
- 100ml olivového oleja
- 50g parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie a soľ
Je len na vás ako budete postupovať pri drvení listov. Ja som skúšala aj mažiar, ale to by som robila asi celý deň, aby som dosiahla pesto :) V mažiari vám krásne listy pustia šťavu a oleje, ktoré v sebe ukrývajú, ale je to veľmi pracný spôsob.
V druhom prípade jednoducho listy nakrájate na menšie časti, pridáte všetky suroviny a do hladka rozmixujete ponorným mixérom.
Pesto môžete použiť k cestovínam, posypať syrom a pustiť sa do toho! :) Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára