štvrtok 13. marca 2014

Ovsená kaša

Ovsené vločky 

   Ovsené vločky majú svoje miesto na všetkých zoznamoch najzdravších potravín. Prečo sa tam dostali? Vláknina - ovos je skvelý zdroj vlákniny a obsahuje podiel obidvoch druhov vlákniny (rozpustnej a nerozpustnej). Vďaka rozpustnej majú ovsené vločky vysoké nutričné ohodnotenie. 
Nízke glykemické zaťaženie - mierny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Bielkoviny - viac bielkovín ako ktorákoľvek iná obilnina. 

   Veľmi dôležitý je výber druhu ovsených vločiek. Zabudnite na instantné balenia, ktoré sú zvyčajne sladené. Čím menej sú spracované, o to viac majú vlákniny, o to nižšie majú glykemické zaťaženie a o to viac sú prospešnejšie :)


Na prípravu ovsenej kaše potrebujeme: (pre 2 osoby)
  • mlieko
  • ovsené vločky
  • 1 PL kakaa
  • javorový sirup
  • ovocie


Ovsené vločky zalejeme mliekom a varíme 3-5min. Pridáme kakao, javorový sirup a premiešame. Varíme dovtedy, kým vločky zmäknú a nabobtnajú. 
Pridáme rôzne druhy ovocia, maliny boli k tomu vynikajúce a dodali kaši sviežu chuť ;) 


Pozn.: Kakao môžete obmeniť napr. škoricou, alebo čokoládou (stačia 2 kocky, 70 a viac % horkej čokolády, ktorú necháte rozpustiť). V tom prípade nie je potrebné pridávať javorový sirup. 
Namiesto ovocia môžete použiť aj nastrúhaný kokos. 

Dobrú chuť! ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára