Špenát
Jeden z desiatich najzdravších potravín podľa viacerých odborníkov. Účinný najmä proti rakovine, má protizápalové účinky, je dobrým pokrmom na posilnenie mozgu, zlepšuje zrak a je dobrým zdrojom železa. Okrem toho znižuje aj krvný tlak a zároveň obsahuje minimum kalórií. Tak čo viac si priať :)
Výborne sa hodí do zeleninového šalátu spolu s orieškami, alebo rôzne smoothie.
Keďže mi ostala v chladničke kopa špenátových listov, rozhodla som sa, že si z toho urobím polievku. Som obľúbenec všetkých zeleninových polievok a špenátová nesmie chýbať ;)
- 250g špenátových listov (nič sa nestane, keď ich bude viac - tým lepšie)
- šalotka banánová (môžete použiť aj cibuľu)
- 1 strúčik cesnaku
- 250ml vody/zeleninového bujónu
- soľ
- maslo
- parmezán
Do rozohriatého hrnca pridáme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Postupne pridáme špenátové listy a dusíme cca 5min.
Zalejeme vodou, resp. zeleninovým bujónom a varíme 10min. Keď sa nám listy uvaria, rozmixujeme ich ponorným mixérom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára