piatok 18. apríla 2014

Gnocchi

Neviete si vybrať v obchode spomedzi všetkých tých nezdravých polotovarov, ktoré pripomínajú gnocchi (ňoki)? Nevyberajte, urobte si! Tak ako my, chutňas trio ;) 


Základ dobrých gnocchi sú aj dobré a zdravé zemiaky. Už od mala vyrastám na zemiakoch, pretože ich aj každoročne pestujeme. Nikdy som nevidela toľko nadšenia a starostlivosti ako od mojich rodičov. Ocko je majster v sadbe a v rôznych odrodách zemiakov, ktoré sú poväčšine šľachtené a tak aj naše zemiaky sú jednoducho chutné. 
Aj moji rodičia dávajú veľký dôraz na skladovanie zemiakov a samotný postup pri narábaní s nimi. Niekedy len pozerám a počúvam koľko toho o zemiakoch neviem a pritom mi prídu ako veľmi jednoduché a tak poviedac, klasické potraviny na Slovensku. 
Overený spôsob ako ich mať "čerstvé" po celý rok je naša kamenná pivnica. Ešte teraz tam skladujeme mrkvu, cviklu a všelijaké sezónne zeleniny, ktoré si zachovávajú svoju kvalitu po dlhý čas. 


Ale späť k naším gnocchi. 
Talianské halušky sú typickým jedlom talianov a dajú sa kombinovať s čím koľvek, takže tu máme ďalší recept ktorý si môžete nakombinovať podľa svojej chute a fantázie :) 
My nemôžeme dopustiť na pesto a preto sme si gnocchi pripravili spolu s ním. 

Potrebujeme:
  • 1kg umytých a neošúpaných zemiakov
  • 250g hladkej múky (môžete použiť ktorú koľvek)
  • 1 celé vajce zmiešané s 1 žĺtkom
  • čerstvo postrúhaný muškátový oriešok
  • štipka soli
Zemiaky domäkka uvaríme aj v šupke, potom ich ošúpeme a prepasírujeme cez strúhadlo. 


Prelisované zemiaky zmiešame s múkou, vajíčkom, soľou a nastrúhame štipku muškátového orieška. Dôkladne suroviny premiešame, najlepšie sa to robí ručne, a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na 6 častí a každú jednú časť vyšúľame na valčeky s hrúbkou cca 2cm. 
Priebežne cesto posypujeme múkou, aby sa nezlepilo.


Valčeky pokrájame na (cca) 3 cm kúsky a každý z ních zľahka otlačíme vydličkou. 


Hotové gnocchi varíme vo vriacej vode 3 minúty, potom ich scedíme a pokvapkáme troškou olivového oleja. My sme použili olivový olej v spreji, aby gnocchi neboli potom príliš olejové, pretože by sa pesto na ne dobre neprisiaklo. 

A tu už je priestor na Vašu kreativitu a chute! :) 
Prajeme dobrú chuť :) 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára