nedeľa, 23. marca 2014

Apple pie

Chutné, šťavnaté a zdravé - jablkový koláč 

Veľkou výhodou jabĺk je, že si ich môžete vypestovať aj doma na záhrade. Možno nám pripadajú jablká tak jednoduché, ale skrývajú v sebe isté čaro :) 
Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a antioxidantov. Ich čaro spočíva aj v zlepšovaní procesu trávenia, znižujú obsah cholesterolu v krvi, či napríklad posilňujú nervový systém.

Máme tu víkend a nejaký ten voľný čas, no a samozrejme, treba ho poriadne využiť! :) Konečne som sa dostala k tomu, aby som skúsila ďalšie sladké pokušenie menom "Apple pie".


Potrebujeme: 
Na cesto
  • 200g múky 
  • 70g práškového cukru
  • 100g masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli 

Na jablkové pýre
  • 800g ošúpaných a nakrájaných jabĺk 
  • 50ml vody
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 2 PL trstinového/hnedého cukru
  • polovička vanilkového lusku 

Na doladenie
  • 2 jablká nakrájané na plátky
  • vanilkový cukor na posypanie 

Ako prvé začneme robiť cesto. Všetky ingrediencie ručne vymiešame a vypracujeme cesto. Môžete si ho urobiť aj deň vopred, ale ak ho robíte v ten deň, je potrebné, aby na 2hod. odpočívalo v chladničke. 
Veľmi dôležitý je výber múky. Ak chcete zdravšiu alternatívu, určite sa vyhnite pšeničným "obyčajným" múkam. Už dávnejšie som narazila na trhu, na túto báječnú celozrnú múku. Je krásna už na pohľad a môžem naozaj potvrdiť, že na chuť sa úplne líši od klasickej.



Medzi časom si urobíme pýre. Jablčká očistíme, nakrájame na kocky. Pridáme vodu, cukor, šťavu z citróna a vanilkový lusk. Varíme cca 10min až nám jablká zmäknú.

Keď je cesto "ready", vymastíme si plech maslom a posypeme troškou múky. Cesto roztlačíme prstami a urobíme do neho dierky, napríklad vydličkou. 


Pýre rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme na záver jablká a jemne posypeme vanilkovým cukrom. 



Pečieme pri 180st. a približne 30min. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára