streda 25. júna 2014

Plnená tekvica

Tekvica 

Na tekvicu si väčšinou spomenieme vtedy, keď je Halloween, ale mali by sme na ňu myslieť aj počas celéh roka. V skutočnosti je to vynikajúca, často nepovšimnutá zelenina so smiešne nízkym obsahom kalórií. Na druhej strane má vysoké zastúpenie draslíka, vitamínu A a betakaroténu - znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc a hrubého čreva.
Je dobré vedieť aj to, že tekvicové jadierka sú tiež nášmu zdraviu prospešné. Znižujú cholesterol a sú bohaté na minerálne látky, hlavne horčík, draslík a fosfor. Takže nevyhadzovať! :) 

Pustime sa teda do prípravy na pečenú tekvicu :)

Potrebujeme:
  • maslová tekvica (jedna - 2 osoby)
  • tvrdý syr (podľa potreby)
  • olivový olej
  • kurkuma
  • mletá červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • korenie, soľ
  • jarná cibuľka 
  • paradajky
  • bylinky
Tekvicu prerežeme napoly, vnútro vydlabeme a dáme bokom. Obe časti potrieme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry. Pečieme priblížne 20 minút, podľa potreby - keď sa nám začnú pripekať, vyberieme ich (nepečieme ich úplne do konca).
Dužinu, ktorú sme vydlabali, nakrájame/roztlačíme na malinké časti. Pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú jarnú cibuľku a koreniny. Všetky suroviny poriadne premiešame, snažíme sa dužinu rozmačkať a necháme odstáť. Po nejakom čase plnka pustí šťavu, je dobré aby sme sa jej zbavili pred tým, ako to dáme zapiecť, lebo sa môže stať, že nám to vytečie. 
Keď sú tekvice ako tak zapečené, naplníme ich plnkou a poukladáme na to nakrájané paradajky. Pečieme ďalších cca 15-20minút. Záleží to od vašej rúry a po čase uvidíte ako sa vám to krásne zapeká a rozvoniava :) 

Na koniec si môžeme tekvice vyzdobiť bylinkami, ja som zvolila bazalku a rozmarín. 
Rozmarín - je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávanie.
Bazalka - upokojuje, zmierňuje nervozitu a nepokoj ;), zlepšuje trávenie, uvoľňuje kŕče a pôsobí aj proti nadúvaniu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára