Keď pečenie ide bokom :)
Tento ovocný koláč je jedinečný hlavne tým, že obsahuje samé zdravé veci :) Patrím k obľúbencom bobuľovitého ovocia a neviem sa ho niekedy dojesť! Pripravila som si tento chutný koláč na horúce letné počasie.
Potrebujeme:
Na korpus:
- 200g orechov (mix - vlašské, pekanové, para, lieskové)
- 150g sušeného ovocia (ďatle, hrozienka)
Krém:
- 400g kešu orieškov
- 200g bobuľovitého ovocia
- 1 banán
- 2L kokosového oleja
- 1 vanilkový struk
- 1L medu (nemusí byť)
Hrsť orechov každý deň a nebudete potrebovať doktora :) Ľudia pravidelne konzumujúci oriešky majú nižšiu pravdepodobnosť postihnutia srdcovým infarktom alebo úmrtia na ochorenie srdca ako tí, ktorí ich nekonzumujú.
Para orechy (Brazílske orechy)
- Patria medzi najzdravšie potraviny na svete, podľa autora knihy 150 najzdravších potravín na svete - Jonny Bowden. Chránia bunky, posilňujú imunitný systém, pomáhajú v boji proti rakovine a pri prevencií ochorení srdca.
Sú najlepším zdrojom selénu - ochrana pred ochorením srdca!
Kešu
- Sú chudobné na kalórie, ale bohaté na minerálne látky. V porovnaní s inými druhmi orechov majú menej kalórií, sú plné bielkovín a vlákniny.
Lieskové oriešky
- Pomáhajú pri vysokom cholesterole a sú zdrojom omega-3 mastných kyselín - navodzujú lepšiu náladu :)
Vlašské orechy
- Najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín obsahujú práve vlašské orechy, spomedzi všetkých orechov. Podporujú správnu funkciu mozgu (všimnite si ich tvar, podobá sa mozgu :).
- Pre deti sú obzvlášť dobré - výskumníci zaznamenali u detí pokles porúch pozornosti a problémov so správaním.
- Ďalším veľmi významným bodom, hlavne pre slečny na diéte - konzumácia pred jedlom znižuje hlad a môže spôsobiť, že ľudia zjedia menej, resp. pocit nasýtenia sa dostaví o čosi skôr ako stihnete siahnúť po ďalšej porcií :)
Postup:
Suroviny na korpus dobre mixneme vo vysoko otáčkovom mixéry. Orechy by mali mať jemnú konzistenciu a potom k ním pridáme ďatle (bez kôstky) a hrozienka. Všetko dobre premiešame, malo by nám vzniknúť cesto, ktoré uložíme do formy na tortu.
Kešu oriešky potrebujeme mať mäkké a to dosiahneme tým, že ich dáme vopred, cca 4-5hod pred tým, namočiť do vody. Potom urobíme z kešu kašu :)
Bobuľovité ovocie zvoľte podľa vlastnej chuti :) Napr. maliny, čučoriedky, černice ktoré som vybrala ja.
Všetky ingrediencie poriadne vymixujeme a rovnomerne rozotrieme na korpus.
Necháme stuhnúť v chladničke niekoľko hodín :)
Necháme stuhnúť v chladničke niekoľko hodín :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára