nedeľa 15. júna 2014

RAW cake

Keď pečenie ide bokom :) 

Tento ovocný koláč je jedinečný hlavne tým, že obsahuje samé zdravé veci :) Patrím k obľúbencom bobuľovitého ovocia a neviem sa ho niekedy dojesť! Pripravila som si tento chutný koláč na horúce letné počasie. 

Potrebujeme: 
Na korpus: 
  • 200g orechov (mix - vlašské, pekanové, para, lieskové)
  • 150g sušeného ovocia (ďatle, hrozienka) 
Krém:
  • 400g kešu orieškov 
  • 200g bobuľovitého ovocia 
  • 1 banán
  • 2L kokosového oleja 
  • 1 vanilkový struk 
  • 1L medu (nemusí byť) 
Hrsť orechov každý deň a nebudete potrebovať doktora :) Ľudia pravidelne konzumujúci oriešky majú nižšiu pravdepodobnosť postihnutia srdcovým infarktom alebo úmrtia na ochorenie srdca ako tí, ktorí ich nekonzumujú. 

Para orechy (Brazílske orechy) 
- Patria medzi najzdravšie potraviny na svete, podľa autora knihy 150 najzdravších potravín na svete - Jonny Bowden. Chránia bunky, posilňujú imunitný systém, pomáhajú v boji proti rakovine a pri prevencií ochorení srdca. 
Sú najlepším zdrojom selénu - ochrana pred ochorením srdca! 

Kešu 
- Sú chudobné na kalórie, ale bohaté na minerálne látky. V porovnaní s inými druhmi orechov majú menej kalórií, sú plné bielkovín a vlákniny. 

Lieskové oriešky 
- Pomáhajú pri vysokom cholesterole a sú zdrojom omega-3 mastných kyselín - navodzujú lepšiu náladu :) 

Vlašské orechy 
- Najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín obsahujú práve vlašské orechy, spomedzi všetkých orechov. Podporujú správnu funkciu mozgu (všimnite si ich tvar, podobá sa mozgu :). 
- Pre deti sú obzvlášť dobré - výskumníci zaznamenali u detí pokles porúch pozornosti  a problémov so správaním. 
- Ďalším veľmi významným bodom, hlavne pre slečny na diéte - konzumácia pred jedlom znižuje hlad a môže spôsobiť, že ľudia zjedia menej, resp. pocit nasýtenia sa dostaví o čosi skôr ako stihnete siahnúť po ďalšej porcií :) 


Postup: 
Suroviny na korpus dobre mixneme vo vysoko otáčkovom mixéry. Orechy by mali mať jemnú konzistenciu a potom k ním pridáme ďatle (bez kôstky) a hrozienka. Všetko dobre premiešame, malo by nám vzniknúť cesto, ktoré uložíme do formy na tortu. 


Kešu oriešky potrebujeme mať mäkké a to dosiahneme tým, že ich dáme vopred, cca 4-5hod pred tým, namočiť do vody. Potom urobíme z kešu kašu :) 


Bobuľovité ovocie zvoľte podľa vlastnej chuti :) Napr. maliny, čučoriedky, černice ktoré som vybrala ja. 


Všetky ingrediencie poriadne vymixujeme a rovnomerne rozotrieme na korpus.
Necháme stuhnúť v chladničke niekoľko hodín :)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára